Zorgpremie

Flinke premiestijging bij Stad Holland in 2024

Laatste update: 13 november 2023

Zorgverzekeraar Stad Holland schroeft de premie voor de basisverzekering flink op. In 2024 gaat de premie met € 14,50 omhoog van € 140,75 per maand naar € 155,25 per maand. Dit is de grootste premiestijging die tot nu toe bekend is geworden.

Op Prinsjesdag werd eerder al bekendgemaakt dat de zorgpremies in 2024 met gemiddeld € 12,00 per maand zullen stijgen. Zorgverzekeraars DSW, inTwente en Zorg en Zekerheid zijn hier met een toename van respectievelijk € 11,50 en € 8,00 onder gebleven. Stad Holland daarentegen verhoogt haar prijzen zelfs meer dan werd voorspeld.

Hogere premie door stijgende kosten

Stad Holland geeft aan de premie voor de basisverzekering te moeten verhogen wegens stijgende kosten in de zorg. Deze worden grotendeels veroorzaakt door de hogere loonkosten van zorgmedewerkers en door de grotere vraag naar zorg. Dat geeft niet alleen Stad Holland aan, maar ook DSW, inTwente en Zorg en Zekerheid gaven deze factoren als argument.

Wijzigingen in de zorgverzekering

De zorgverzekeraar verhoogt niet alleen de prijs van zijn basisverzekering, maar voert ook wijzigingen door in deze verzekering. Stad Holland heeft besloten de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en in de wijkverpleging te beperken. Volgens de verzekeraar komt dat door de ontwikkeling van de kosten.

Vanaf 1 januari 2024 vergoedt Stad Holland maximaal 75% van het NZA-tarief bij niet-gecontracteerde zorgverleners in de GGZ en de wijkverpleging. Alle andere soorten zorg bij zorgverleners zonder contract worden nog steeds volledig vergoed tot het marktconforme tarief. Met deze bekendmaking verandert de restitutiepolis van deze verzekering per 1 januari 2024 in een combinatiepolis.

Gecontracteerde zorg en overgangsregeling

Voor de gecontracteerde zorg blijft de vergoeding hetzelfde als voorheen. ‘Wij maken met bijna alle zorgverleners afspraken over de kwaliteit en de prijs, ook voor GGZ en wijkverpleging. Wanneer verzekerden naar een gecontracteerde zorgverlener gaan, dan vergoeden wij het tarief dat de zorgverlener in rekening brengt volledig’, aldus Stad Holland. Verzekerden moeten enkel het eventuele eigen risico en een wettelijke eigen bijdrage betalen.

Stad Holland geeft aan dat er een overgangsregeling zal zijn voor verzekerden die nu al in behandeling zijn bij een niet-gecontracteerde zorgverlener binnen de GGZ en de wijkverpleging. ‘Dit betekent dat verzekerden die aan het einde van 2023 nog onder behandeling zijn, en waarvan de behandeling doorloopt in 2024, een vergoeding krijgen van maximaal 100% van het NZa-tarief’, legt Stad Holland uit.

De overgangsregeling geldt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Vanaf 1 januari 2025 wijzigt ook voor deze verzekerden de vergoeding van maximaal 100% naar maximaal 75% van het NZa-tarief. Nieuwe verzekerden kunnen geen aanspraak maken op de overgangsregeling.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met zorgverzekering te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Wil je besparen op je zorgpremie? Maak nu gebruik van de vergelijkingstool op Zorgpremie.nl en vergelijk makkelijk en snel de premies per zorgverzekeraar online.

Laatste berichten

Meer lezen