Zorgpremie

Zorgpremie stijgt gemiddeld minder dan verwacht

Laatste update: 13 november 2023

De gemiddelde stijging voor de zorgpremie lijkt op 10,60 euro per maand uit te komen volgens vergelijkingssite Geld.nl. Dat is lager dan verwacht. Eerder dit jaar raamde het ministerie van Volksgezondheid nog dat de gemiddelde kosten voor een basisverzekering met 12 euro per maand naar 150 euro per maand zou stijgen.

Hoewel alle zorgpremies pas op 12 november bekend worden gemaakt, heeft een groot aantal verzekeraars de nieuwe premies al naar buiten gebracht. Daaruit is op te maken dat voor een basisverzekering met een eigen risico van 385 euro, de gemiddelde premiestijging uitkomt op 10,60 euro per maand. Hiermee valt de gemiddelde maandpremie 7,6 procent hoger uit dan dit jaar, maar wel iets lager dan in de miljoenennota van de regering verwacht werd.

Grote verschillen

De prijsverschillen tussen zorgverzekeringen zijn overigens wel groot. Volgens de vergelijken variëren de premiestijgingen voor een basisverzekering van 2,10 tot 14,50 euro. Dat is wel sterk afhankelijk van of er sprake is van een restitutiepolis, waarbij er een volledige dekking voor ziekenhuizen is. Dat wordt steeds minder aangeboden.

Zondag meer duidelijkheid

Het gemiddelde is berekend over de bekendgemaakte premies van zeventien verzekeraars, van groot tot klein. De rest van de verzekeraars hebben nog tot en met zondag 12 november de tijd om hun nieuwe prijzen te melden, dan zal er met meer duidelijkheid over de gemiddelde premiestijging gesproken kunnen worden. 

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met zorgverzekering te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Wil je besparen op je zorgpremie? Maak nu gebruik van de vergelijkingstool op Zorgpremie.nl en vergelijk makkelijk en snel de premies per zorgverzekeraar online.

Laatste berichten

Meer lezen