Zorgpremie

Eerste zorgpremie van 2024 bekend: stijging van € 11,50 per maand

Laatste update: 7 november 2023

De eerste zorgpremie van 2024 is bekend, verzekeraar DSW kondigde als eerste haar nieuwe tarief voor een basispakket aan. De nieuwe premie stijgt met € 11,50 naar € 149 per maand. Dat is in lijn met de ramingen van het kabinet. Tijdens Prinsjesdag kwam al naar buiten dat zorgverzekeringen gemiddeld met zo’n € 12,00 per maand zullen stijgen.

Zorgtoeslag daalt, premie stijgt

Terwijl de premie stijgt, daalt de zorgtoeslag. In 2024 bedraagt de toeslag nog maximaal € 127. Momenteel bedraagt de toeslag maximaal € 155 vanwege de tijdelijke koopkrachtmaatregel die in het begin van 2023 in werking is getreden. Deze zal niet verlengd worden, waardoor ontvangers van de toeslag in 2024 zo’n € 28,00 minder krijgen.

€ 22,00 uit eigen zak

Met de stijging van € 11,50 per maand zullen mensen die volledige zorgtoeslag ontvangen zo’n € 22,00 uit eigen zak moeten gaan betalen. De stijgende premie is een gevolg van stijgende kosten in de zorg, zo wordt er bijvoorbeeld steeds meer gebruikgemaakt van de zorg. Dit heeft onder meer te maken met de toenemende vergrijzing. Ook speelt het mee dat de lonen in 2023 en 2024 flink worden verhoogd vanwege de hoge inflatie.

DSW: “Premiestijgingen niet houdbaar”

De directeur van DSW, Aad de Groot, uit zijn zorgen over de gestegen kosten: “Deze premiestijgingen zijn op langere termijn niet meer houdbaar”. Hij voegt toe dat wat DSW betreft, het hele systeem grondig op de schop moet om de kosten in de hand te houden.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met zorgverzekering te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Wil je besparen op je zorgpremie? Maak nu gebruik van de vergelijkingstool op Zorgpremie.nl en vergelijk makkelijk en snel de premies per zorgverzekeraar online.

Laatste berichten

Meer lezen