Zorgpremie

Ook inTwente verhoogt zorgpremie in 2024

Laatste update: 7 november 2023

Zorgverzekeraar inTwente heeft de zorgpremie van de basisverzekering in 2024 bekendgemaakt. Net als bij moederbedrijf DSW stijgt de premie met € 11,50 van € 137,50 naar € 149,00 per maand. Het eigen risico blijft € 375,00. Dat is € 10,00 minder dan het wettelijk bepaalde bedrag. De zorgverzekeraar noemt dit de grootste premiestijging sinds de invoering van de zorgverzekering in 2006 en luidt de noodklok.

Op Prinsjesdag werd al bekendgemaakt dat de zorgpremies met gemiddeld € 12,00 per maand zullen stijgen in 2024. De belangrijkste reden voor deze premieverhoging is de verdere stijging van de zorgkosten. Deze kosten stijgen onder meer door de toenemende vergrijzing, het groeiende aantal chronisch zieke mensen en de grotere vraag naar zorgvoorzieningen. Ook de hogere lonen voor zorgmedewerkers spelen een rol. Het is het vijfde jaar op rij dat de zorgpremies worden verhoogd. Volgens zorgverzekeraars inTwente en DSW zorgt dat voor problemen.

Zorgen over betaalbaarheid en toegankelijkheid

Aad de Groot, directeur van DSW en inTwente, constateert dat de premiestijgingen op de lange termijn niet meer houdbaar zijn. ‘We kunnen niet anders dan de premie met dit bedrag verhogen. En dat is geen leuk nieuws om te delen met onze verzekerden. Die premiestijgingen leiden namelijk tot een nog grotere druk op de solidariteit, meer zorgmijders en tot een groeiende gezondheidskloof’, legt De Groot uit. ‘We maken ons daarom ook echt zorgen over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg.’ Deze zijn volgens de zorgverzekeraars in het geding.

Zorgstelsel moet veranderen

inTwente en DSW pleiten voor veranderingen in de vormgeving van het Nederlandse zorgstelsel. De zorgverzekeraars richten zich daarom al op meer regionale samenwerking met en tussen zorgverleners en op samenwerking over de domeinen heen. Ze stellen dat minder mensen in de toekomst beroep doen op zorg en ondersteuning door het verbeteren van de gezondheid, kansengelijkheid en bestaanszekerheid. Daardoor zou de zorg beschikbaar kunnen worden gehouden voor wanneer die noodzakelijk is. De Groot richt zich hiermee tot alle zorgverzekeraars. ‘Alle zorgverzekeraars zouden zich hier vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op moeten richten’, aldus de directeur.

Daarnaast zien de zorgverzekeraars ook graag verandering in de manier van bekostigen en contracteren. inTwente en DSW stellen voor dat de contracten door twee preferente zorgverzekeraars in een regio worden gesloten en dat alle andere zorgverzekeraars deze afspraken volgen. Dit zou moeten leiden tot betere aansluiting bij de regionale situatie en plannen.

Ook moet de bekostiging van de zorg op korte termijn niet meer op productie worden gebaseerd, maar op het toegankelijk houden van de zorg. Op dit moment worden ziekenhuizen betaald op basis van de behandelingen die ze uitvoeren. Als een ziekenhuis een patiënt niet behandelt of juist aan preventie doet, krijgt ze daar niet voor betaald. ‘Die perverse prikkel zou wegvallen wanneer we de ziekenhuizen meer via meerjarige beschikbaarheid- en budgetbekostiging zouden financieren’, stellen de zorgverzekeraars.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met zorgverzekering te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Wil je besparen op je zorgpremie? Maak nu gebruik van de vergelijkingstool op Zorgpremie.nl en vergelijk makkelijk en snel de premies per zorgverzekeraar online.

Laatste berichten

Meer lezen