Zorgpremie

Budgetpolis: aantrekkelijk of niet?

Laatste update: 7 november 2023

Een budgetpolis is een goedkopere variant van de basisverzekering. De verzekering kent een lagere zorgpremie en een lager eigen risico. Wel zijn er enkele beperkingen die een budgetpolis wellicht minder aantrekkelijk maken dan een regulier basispakket.

De budgetpolis; hij heeft een lagere zorgpremie dan andere polissen en kent daarnaast een lager eigen risico. Deze polis wordt dan ook aangeprezen voor mensen die weinig zorgkosten verwachten of er geen probleem mee hebben dat de keuze in zorgaanbieders beperkt is. Het is in deze periode van stijgende kosten en zorgpremies een aantrekkelijke optie, nog wel het meest voor mensen met een bescheiden beurs. Echter, deze vorm van zorgverzekering leidt geregeld tot financiële problemen. Er zijn dan ook enkele belangrijke afwegingen te maken voordat je overstapt tot een budgetpolis.

Niet-gecontracteerde zorg

Bij een basisverzekering heb je in de meeste gevallen brede een keus uit zorgaanbieders. Dit is een fundamentele pilaar van ons toegankelijke zorgstelsel: dankzij de Zorgverzekeringswet die iedereen van 18 jaar of ouder die in Nederland woont of werkt verplicht stelt een zorgverzekering af te sluiten, kun je wanneer je zorg nodig hebt deze krijgen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kosten (los van de eigen bijdrage). Zorgverzekeraars bieden echter ook budgetpolissen aan waarbij je je verzekert voor zorg die niet in alle zorginstellingen is gecontracteerd. Hierbij betaal je als zieke 20 tot 25 procent van de gemaakte zorgkosten en daarnaast is er geen vrije keuze uit artsen. Het is deze eigen bijdrage die veel financieel kwetsbaren hard raakt nadat zij een behandeling hebben gehad omdat de kosten al snel honderden tot vaak zelfs duizenden euro’s bedragen.

Zorg vermijden

Het is deze eigen bijdrage die ervoor zorgt dat veel mensen met een budgetpolis de zorg gaan mijden, met potentieel levensbedreigende gevolgen. Een klacht wordt vaak genegeerd, tot het moment dat een ingreep noodzakelijk is en de behandeling vaak vele malen duurder is dan dat deze oorspronkelijk zou zijn geweest wanneer de patiënt eerder aan de bel getrokken had. Vervolgens valt er een stevige rekening door de brievenbus die met name financieel-kwetsbare mensen vaak in de financiële malaise brengt. Wanneer je een basisverzekering hebt hoef je je geen zorgen te maken om deze eigen bijdrage: zodra je je eigen risico hebt bekostigd, is de rest voor rekening van je zorgverzekeraar.

Budgetpolis: doen of niet?

Het kan een lastige afweging zijn of je voor een budgetpolis of een basisverzekering moet gaan wanneer je optimistisch in het leven staat of het niet breed hebt. Het is echter een financiële gok die met name voor mensen met een bescheiden budget desastreus uit kan pakken. Ja, de zorgpremie van een basispakket ligt hoger dan bij een budgetpolis echter heb je bij deze optie de garantie dat een behandeling jou nooit meer zal kosten dan je eigen risico. Wil je de maandelijkse kosten toch drukken? Overweeg dan om het eigen risico te verhogen. Dit kan vaak in gradaties, waardoor je op een eigen risico uit kunt komen dat je maandelijkse kosten verlicht en tegelijkertijd de kosten in het geval van een behandeling niet hoger maakt dan je kunt betalen. Wanneer je geen buitenproportioneel financieel risico wilt lopen is een basisverzekering, al dan niet met een hoger eigen risico, eigenlijk altijd superieur ten opzichte van een budgetpolis.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met zorgverzekering te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Wil je besparen op je zorgpremie? Maak nu gebruik van de vergelijkingstool op Zorgpremie.nl en vergelijk makkelijk en snel de premies per zorgverzekeraar online.

Laatste berichten

Meer lezen