Zorgpremie

Eerste zorgpremie 2023 bekend: € 137,50 bij DSW

Laatste update: 7 november 2023

Op 27 september heeft DSW traditiegetrouw als eerste verzekeraar haar nieuwe zorgpremie bekendgemaakt. Wanneer je bij DSW verzekerd bent, betaal je vanaf 1 januari 2023 € 137,50 per maand voor het basispakket; een stijging van € 9,75.

Op Prinsjesdag dit jaar kondigde het kabinet aan een forse stijging in de zorgpremies te verwachten door een toename van de zorgvraag, stijgende zorgkosten van 8%, een hoge inflatie en loonstijgingen. Hoe fors precies? Het kabinet zette op € 11,00 per maand op de basisverzekering. Natuurlijk geldt dat, indien je een hoger eigen risico hebt of aanvullende zorg in je pakket hebt opgenomen, de bedragen zullen verschillen. Om de hogere zorgkosten te compenseren voor de lage- en middeninkomens en om de algemene koopkracht te verbeteren blijft het eigen risico € 385.

Traditiegetrouw

Het is inmiddels traditie dat het Schiedamse DSW als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor het nieuwe jaar bekendmaakt. Wellicht dat de door het kabinet geschatte stijging van € 11,00 DSW heeft aangezet om haar premie niet tot dergelijke hoogte te doen stijgen, want de zorgverzekeraar heeft aangekondigd dat haar premie met € 9,75 zal stijgen ten opzichte van 2022. Hiermee kijkt iemand met een basisverzekering en minimaal eigen risico bij DSW in 2023 naar een maandelijkse kostenpost van € 137,50. Dit bedrag betekent een stijging van 7,6%; een lager percentage dan dat de zorgkosten zullen stijgen. Dat de premiestijging bij DSW hieronder blijft komt volgens de verzekeraar door de inzet van financiële reserves. De verwachting onder kenners is dat andere zorgverzekeraars met hun premies in de buurt zullen zitten van DSW. Zij moeten uiterlijk op 12 november hun zorgpremies bekend hebben gemaakt zodat klanten voldoende tijd hebben om over te stappen.

Eigen risico

Ook blijft het eigen risico bij DSW op € 375 staan, omdat de zorgverzekeraar van mening is dat het wettelijke eigen risico van € 385 te hoog is. Het eigen risico is bedoeld als drempel om te zorgen dat mensen onnodige zorg gebruiken. Volgens DSW-topman Aad de Groot is deze drempel echter zo hoog dat veel mensen die zorg nodig hebben zich niet laten behandelen, met als gevolg dat zij vaak uiteindelijk duurdere zorg nodig hebben. Ondanks de stijgende zorgkosten houdt DSW daarom vast aan een eigen risico van € 375.

Financiële problemen

Daarnaast meldt DSW over de afgelopen maanden een stijging van maar liefst 50% gezien te hebben in betalingsregelingen; een teken dat het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om de zorgverzekering te betalen. In combinatie met de stijgende kosten voor energie en hogere prijzen in de supermarkt is dit een zorgwekkende, maar niet geheel onverwachte ontwikkeling die waarschijnlijk door zal zetten, ondanks de eenmalige verhoging van de zorgtoeslag met € 412 in 2023. De verwachting is dan ook dat verzekerden op zoek zullen gaan naar manieren om te besparen door aanvullende zorg te schrappen of te kiezen voor budgetpolissen met minder keuzevrijheid.

Stijgende kosten

Uiteraard worden niet alleen de supermarkt en energie duurder; ook wordt alles in de zorg duurder als gevolg van stijgende salarissen en inflatie. Momenteel zijn de cao-onderhandelingen voor academische ziekenhuizen gaande, waarbij de FNV een salarisverhoging van 12,5% wilt realiseren om de hoge inflatie te compenseren. Van de zorgkosten bestaat 60% uit salarissen, dus zal een significante stijging van de salarissen veel invloed hebben op de uiteindelijke zorgkosten die verwerkt worden in de zorgpremies. Met een stijging van de zorgpremie van 7,6% zit DSW dus mogelijk nog relatief laag zodra alle andere zorgpremies bekend zijn en met elkaar vergeleken kunnen worden.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met zorgverzekering te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Wil je besparen op je zorgpremie? Maak nu gebruik van de vergelijkingstool op Zorgpremie.nl en vergelijk makkelijk en snel de premies per zorgverzekeraar online.

Laatste berichten

Meer lezen