Zorgpremie

Wat verandert er in 2023 aan de zorgverzekering?

Laatste update: 7 november 2023

Elk jaar zijn er veranderingen wanneer het aankomt op de zorgverzekering. Soms zijn deze klein, de andere keer hebben ze meer impact. Ook 2023 belooft enkele veranderingen op gebied van de zorgverzekering. Benieuwd wat deze zijn? We zetten ze voor je op een rij.

Gebukt onder stijgende energiekosten, inflatie en personeelskosten zien we ook in de zorg dat vrijwel alles duurder wordt. Het perspectief is dan ook niet rooskleurig voor 2023: het kabinet sprak dit jaar op Prinsjesdag de verwachting uit dat de maandelijkse zorgpremie met zo’n €11 zal stijgen voor verzekerden met een basispakket en een minimaal eigen risico. De zorgpremie, ook bekend als de ziektekostenpremie, is een vast bedrag dat je iedere maand voor deze zorgverzekering betaalt. Dit bedrag betaal je aan de zorgverzekeraar zodat je recht hebt op zorg.

Een forse stijging in de zorgpremie

Kijken we naar de afgelopen jaren zien we dat de zorgpremie elk jaar met zo’n €3 tot €5 gestegen is. Een stijging van €11 is dan ook zeker significant te noemen. Voor de gemiddelde zorgverzekering betalen we in 2023 als gevolg van deze stijging €137. Dit is een bedrag dat veel Nederlanders, in combinatie met de stijging van onder andere energiekosten en stijgende prijzen in de supermarkt, in financiële problemen kan brengen. DSW, de zorgverzekeraar die traditiegetrouw elk jaar als eerst hun nieuwe premie bekendmaakt, presenteerde op 27 september het bedrag van €137,50 als nieuwe zorgpremie voor hun verzekerden in 2023. De Schiedamse zorgverzekeraar meldde diezelfde dag 50% meer betalingsregelingen genoteerd te hebben over de voorgaande maanden, een zorgwekkende ontwikkeling.

Door de stijgende kosten in de zorg van 60% zijn zorgverzekeraars genoodzaakt hun zorgpremies te verhogen. Er wordt door kenners echter rekening gehouden met het feit dat zorgverzekeraars hun reserves in gaan zetten om de premiestijging te beperken. Mede dankzij de coronacompensatie hebben verzekeraars namelijk meestal voldoende geld in kas om de premiestijging te kunnen beperken. Dit betekent dat veel zorgverzekeraars in feite verliesgevend zullen opereren in 2023: er komt minder geld binnen uit de zorgpremies en er gaat meer uit aan zorgkosten.

Zorgtoeslag gaat omhoog

Om de lage- en middeninkomens en de koopkracht te beschermen verhoogt het kabinet eenmalig de zorgtoeslag met €412 voor 2023. Dit komt neer op een stijging van €34 per maand; in veel gevallen voldoende om de stijgende zorgpremie op te vangen. De maximale zorgtoeslag stijgt ook, naar een bedrag van €154 per maand. Door de stijgende energiekosten en hogere prijzen in de supermarkt is het echter de vraag in hoeverre het bedrag voldoende is om de druk voor financieel kwetsbare huishoudens weg te nemen. Ook is het nog onduidelijk wat de premies gaan doen voor verzekerden met aanvullende zorg. Desalniettemin is de stijging van de zorgtoeslag uiteraard een zeer welkome belofte in deze tijd van financiële onzekerheid.

Besparen

Vanwege de sterk stijgende zorgpremie is de verwachting dat veel Nederlanders op zoek zullen gaan naar manieren om te besparen op deze kostenpost. Er zullen meer budgetpolissen afgesloten gaan worden waarbij men minder keuzemogelijkheden heeft met betrekking tot de zorg die zij nodig hebben, en waarbij er meer financieel risico is in het geval van niet-gecontracteerde behandelingen.

Ook zullen veel verzekerden aanvullende zorg gaan schrappen uit hun pakket en het eigen risico verhogen, met als gevolg dat zij in veel gevallen langer zullen wachten om een behandeling aan te gaan. Het is dan ook een zorgwekkende ontwikkeling dat mensen in sommige gevallen het gevoel zullen krijgen dat zij in 2023 moeten kiezen tussen een kar boodschappen en een zorgverzekering die aansluit op hun behoeften. Gelukkig blijft het wettelijke eigen risico bevroren op €385 en zijn er zorgverzekeraars, waaronder DSW, die ervoor kiezen een lager eigen risico te hanteren.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met zorgverzekering te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Wil je besparen op je zorgpremie? Maak nu gebruik van de vergelijkingstool op Zorgpremie.nl en vergelijk makkelijk en snel de premies per zorgverzekeraar online.

Laatste berichten

Meer lezen