Home > Vergoedingen > Zwangerschapscursus

Zwangerschapscursus

Komt er een kleine aan? Gefeliciteerd! Om je voor te bereiden op de bevalling bestaan er zwangerschapscursussen. Deze helpen jou en je partner om de zwangerschap en bevalling soepel te laten verlopen. Ze worden echter niet vergoed door de basisverzekering.

Vergoeding

Veel zorg rondom de zwangerschap wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je zwanger en wil je binnenkort een zwangerschapscursus aanvragen bij je huisarts of verloskundige? Dan zal je echter moeten kiezen voor een aanvullende vergoeding. Zwangerschapscursussen worden namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering. Meerdere zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering voor zwangerschapscursussen aan.

Zwangerschapscursus

Zoals gezegd valt een zwangerschapscursus niet onder het basispakket. Hiervoor dien je je aanvullend te verzekeren. Daarna kun je aanspraak maken op een standaard bedrag per zwangerschap of per jaar. Het is daarom belangrijk om eerst te kijken hoe duur de zwangerschapscursus is die je wil gaan volgen. Zorgverzekeraars kunnen daarnaast bepaalde voorwaarden hanteren. Enkele voorbeelden:

  • De zwangerschapscursus mag alleen door een verloskundige gegeven worden
  • Het is een zwangerschapscursus van de thuiszorg
  • Je mag alleen preventiecursussen volgen

Om verrassingen te voorkomen, is het daarom belangrijk om goed te informeren naar de voorwaarden van je zorgverzekeraar alvorens je een aanvullende verzekering voor zwangerschap afsluit.

 

Wat is een zwangerschapscursus?

Een zwangerschapscursus is een cursus die je volgt tijdens je zwangerschap. Deze cursussen kunnen verschillende doelen hebben. Sommige zwangerschapscursussen bereiden je voor op de bevalling. Je leert oefeningen die helpen bij het verminderen van pijn tijdens de bevalling, ademhalingstechnieken om rustig te blijven en hoe je moet ontspannen. Je partner of een andere belangrijke persoon in je leven kan ook deelnemen aan de cursus, zodat hij of zij weet wat er gaat gebeuren en hoe hij of zij kan helpen. Ook helpen zwangerschapscursussen jou en je partner bij het aanleren van de vaardigheden die je nodig hebt om na de bevalling voor de baby te zorgen.

Veelgestelde vragen

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden handig zijn.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt, zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Heb je naast een pakket voor zwangerschap ook behoefte aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.