Home > Vergoedingen > Sterilisatie

Sterilisatie

Sterilisatie is een ingreep waarbij de man of vrouw onvruchtbaar wordt gemaakt. Dit kan door middel van een operatie of een medicijn. Sterilisatie is een definitieve ingreep en kan niet ongedaan worden gemaakt.

De beste vorm van anticonceptie

Sterilisatie is een permanente vorm van anticonceptie waardoor je geen zwangerschap meer kunt krijgen. Het is een veilige, betrouwbare vorm van anticonceptie. Sterilisatie is een goede optie voor mensen die niet meer zwanger willen worden en die geen gebruik meer willen maken van andere vormen van anticonceptie, zoals de pil, het spiraaltje of condooms. Sterilisatie werkt onmiddellijk. Het voordeel is dat het een eenmalige ingreep is en je er na de operatie geen omkijken meer naar hebt. Sterilisatie kan worden uitgevoerd in een kliniek of ziekenhuis door een gynaecoloog of uroloog. Vaak heb je een verwijzing van je huisarts nodig.

Sterilisatie wordt soms ook uitgevoerd om medische redenen, bijvoorbeeld wanneer iemand een aandoening heeft waardoor zwangerschap gevaarlijk is. Sterilisatie kan ook worden uitgevoerd uit religieuze of morele overwegingen. Sterilisatie is een ingrijpende operatie en wordt daarom niet snel uitgevoerd. Een nadeel van sterilisatie is namelijk dat het onomkeerbaar is. Als je besluit dat je toch wel (weer) kinderen wil, is er geen medicijn of operatie die de onvruchtbaarheid kan oplossen. Als je twijfelt of sterilisatie iets voor jou is, overleg dan met je huisarts of gynaecoloog.

Vergoeding sterilisatie

In Nederland is het mogelijk om vergoeding te krijgen voor sterilisatie. Omdat sterilisatie niet binnen het basispakket valt, kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Vergoeding voor een sterilisatie kan variëren per zorgverzekering en per aanvullend pakket. Sommige zorgverzekeringen vergoeden de volledige kosten, terwijl andere zorgverzekeringen een deel van de kosten vergoeden. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van jouw zorgverzekering na te lopen voordat je een sterilisatie laat uitvoeren.

Kosten sterilisatie man

Voor het steriliseren van een man is een kleine ingreep nodig. Doordat het om een kleinere operatie gaat, liggen de kosten voor een sterilisatie bij een man lager dan bij een vrouw. De kosten verschillen per ziekenhuis, maar liggen gemiddeld tussen de € 350 en € 400.

Kosten sterilisatie vrouw

De kosten voor een sterilisatie bij een vrouw zijn hoger dan bij een man. Dit komt doordat de operatie veel ingrijpender is en onder narcose wordt uitgevoerd. Een sterilisatie voor een vrouw kost gemiddeld € 1.300 tot € 1.500. Bij sommige ziekenhuizen zijn de kosten nog hoger. Door de hogere kosten is de vergoeding voor vrouwen vaak hoger.

Veelgestelde vragen

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat er in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering handig zijn waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Denk je naast sterilisatie ook nog behoefte te hebben aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.