Home > Vergoedingen > Kunstgebit

Kunstgebit

Het kunstgebit, ook bekend als een prothese, is een kunstmatige tand of kies die is gemaakt om het uiterlijk en de functie van een natuurlijke tand of kies te imiteren. Het wordt meestal gebruikt door mensen die één of meer tanden of kiezen hebben verloren.

Soorten kunstgebitten

Wanneer je ontbrekende tanden hebt, kan een kunstgebit een goede oplossing zijn. Het kunstgebit wordt op maat gemaakt, zodat het goed in je gebit past. Er zijn verschillende soorten kunstgebitten, zoals:

  • Een volledig kunstgebit: dit is een kunstgebit dat alle tanden en kiezen vervangt. Het is het meest voorkomende kunstgebit.
  • Een deelprothese: dit is een kunstgebit dat slechts een aantal tanden of kiezen vervangt.
  • Een kunstgebit met implantaten: dit is een kunstgebit dat vastzit aan het kaakbot met behulp van titanium implantaten. Het is een minder voorkomend kunstgebit.

Vergoeding kunstgebit basisverzekering

Vanuit de basisverzekering wordt een kunstgebit ééns in de 5 jaar voor 75% vergoed. Je betaalt hiervoor het eigen risico. Als een kunstgebit of klikgebit gerepareerd moet worden of opnieuw passend gemaakt moet worden, dekt de basisverzekering voor 90% de kosten. De overige 10% is de eigen bijdrage die je moet betalen. Het trekken van tanden voor een kunstgebit wordt niet vanuit de basisverzekering vergoedt. Deze kosten zijn voor eigen rekening.

Wanneer een standaard kunstgebit niet op zijn plaats blijft, vergoedt de verzekering daarnaast in enkele gevallen een klikgebit. Dit is een kunstgebit dat vastzit aan het kaakbot met behulp van speciale klemmen of klikjes. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden, namelijk:

  • De kaak is compleet tandeloos
  • De kaak is geslonken
  • De verzekeraar geeft toestemming

Als je je eigen bijdrage voor een prothese ook vergoed wil krijgen, kan je een aanvullende verzekering afsluiten.

Vergoeding kunstgebit aanvullende verzekering

Om meer vergoed te krijgen, kun je een aanvullende verzekering voor een kunstgebit afsluiten. Een aanvullende tandartsverzekering vergoed de kosten die worden gemaakt bij het trekken van de tanden. Dit geldt ook voor een gedeeltelijk gebit. Dit gebit kan alleen vergoed worden met een aanvullende verzekering. Bij vergoeding vanuit de aanvullende verzekering hoeft geen eigen risico te worden betaald. Let wel op de vergoeding van de aanvullende verzekering. Sommige zorgverzekeraars vergoeden maar een deel van de kosten, bijvoorbeeld 75% of tot € 150.

Veelgestelde vragen

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden handig zijn.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt, zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Denk je naast een vergoeding voor een kunstgebit ook nog behoefte te hebben aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.