Home > Vergoedingen > Bril & Lenzen

Bril & Lenzen

Een groot deel van de bevolking heeft de behoefte aan een bril of lenzen. Deze worden echter alleen vergoed binnen de basisverzekering wanneer er sprake is van medische noodzaak. Via Zorgpremie.nl kun je bekijken welke aanvullende verzekeringen je kunt afsluiten om zo een gedeelte van de kosten voor je brillen of lenzen te dekken.

Kosten voor brillen en lenzen

Brillen zijn verkrijgbaar in een brede diversiteit van prijsklassen. Zo kan een bril je een paar tientjes kosten, maar ook al snel een paar honderd euro. Het verschil zit verstopt in een aantal aspecten. Hierbij speelt het soort glazen mee, maar natuurlijk ook het merk van het montuur van de bril. Hebben jouw ogen maar een kleine afwijking en is een simpele bril voor jou voldoende? Dan is het vaak goedkoper om online een bril te bestellen dan wanneer je deze aanschaft bij de opticien. In het geval je een significante afwijking hebt aan je ogen is het altijd verstandig om naar een deskundige opticien te gaan. Het is immers belangrijk om zo goed mogelijk voor jouw ogen te zorgen.

Kostenvergoeding

Brillen en lenzen die je aanschaft zonder verwijzing van een opticien worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt er dus voor kiezen om hiervoor een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. De vergoedingen die je voor brillen en lenzen kunt ontvangen variëren van 25 euro per drie jaar tot 300 euro per jaar. Bekijk via Zorgpremie.nl gemakkelijk welke verzekering je het beste kunt afsluiten om een gedeelte van de kosten voor brillen en lenzen vergoed te krijgen. Hier kun je gemakkelijk vergelijken bij welke zorgverzekeraar je de laagste premie betaalt voor de best mogelijke verzekering.

Bril en lenzen vergoed vanuit basisverzekering

Standaard brillen en lenzen worden meestal niet gedekt door de basisverzekering. Uitsluitend bij medische noodzaak is het mogelijk om in aanmerking te komen voor vergoeding buiten de basisverzekering. In dit geval gaat het dan om speciale lenzen of andere bijzondere optische hulpmiddelen. Je zult een aanvullende zorgverzekering af moeten sluiten wanneer je een vergoeding wilt ontvangen voor ‘gewone’ brillen en contactlenzen. Het is echter ook mogelijk om deze kosten zelf te betalen.

Bril en lenzen vergoed vanuit aanvullende verzekering

Veel zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering met kostendekking voor een bril. Hoeveel je vergoed krijgt verschilt echter flink per verzekeraar. In vrijwel de meeste gevallen krijg je niet alle kosten vergoed. Er wordt namelijk vaak een maximumbedrag gehanteerd. Denk hierbij aan bedragen van 100, 150 of 250 euro. Wanneer je kiest voor een verzekering waar je een hogere premie betaald krijg je in de meeste gevallen daar een hogere vergoeding voor terug. Het is daarbij maar één keer in de drie jaar mogelijk om de kosten vergoed te krijgen voor een nieuwe bril.

Het eigen risico en eigen bijdrage

Alleen het betalen van het eigen risico is van toepassing voor het ontvangen van een vergoeding vanuit de basisverzekering. Brillen en lenzen worden vergoedt vanuit de basisverzekering wanneer je hiervoor een medische indicatie hebt gekregen. Hierbij moet je dus wel eerst het eigen risico betalen. Je betaalt nooit het eigen risico bij een aanvullende verzekering voor brillen. Echter moet je in deze gevallen wel een eigen bijdrage betalen wanneer je een bril koopt die duurder is dan de zorgverzekeraar vergoedt. Jij betaalt dan zelf de overige kosten. Dit komt doordat de zorgverzekeraar maar een maximum bedrag kan vergoeden.

Vergoeding brillen en lenzen kind

Brillen en lenzen voor kinderen worden ook vanuit de basisverzekering beperkt vergoed. Standaard brillen en lenzen worden dus ook voor deze doelgroep niet vergoed. Wanneer je als ouder een aanvullende verzekering afsluit met een dekking voor een bril of lenzen, dan kan deze ook geldig zijn voor je kinderen. De enige voorwaarde hierbij is dat jouw kinderen meeverzekerd moeten zijn op jouw zorgpolis.

Eisen aanvullende vergoeding voor kosten bril/lenzen

Je hebt altijd een verwijzing nodig van de oogarts om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Het is in deze gevallen verstandig om naar een oogarts te gaan waarmee je verzekeraar een contract heeft. Het is mogelijk dat je niet de volledige vergoeding ontvangt wanneer je niet naar een gecontracteerde zorgverlener gaat.

Vergoeding bril na staaroperatie

Het komt voor dat je na een staaroperatie nog steeds brillen en/of lenzen nodig hebt. Als je een aanvullende verzekering afgesloten hebt, dan wordt de bril meestal (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar. Bekijk voor de zekerheid de voorwaarden van de zorgverzekeraar om eventuele misverstanden te voorkomen.

 

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat er in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering handig zijn waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Heb je naast een bril en lenzen ook behoefte aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.