Home > Vergoedingen > Bril & Lenzen

Bril & Lenzen

Een groot deel van de bevolking heeft de behoefte aan een bril of lenzen. Deze worden echter alleen vergoed binnen de basisverzekering wanneer er sprake is van medische noodzaak. Via Zorgpremie.nl kun je bekijken welke aanvullende verzekeringen je kunt afsluiten om zo een gedeelte van de kosten voor je brillen of lenzen te dekken.

Kosten voor brillen en lenzen

Brillen zijn verkrijgbaar in een brede diversiteit van prijsklassen. Zo kan een bril je een paar tientjes kosten, maar ook al snel een paar honderd euro. Het verschil zit verstopt in een aantal aspecten. Hierbij speelt het soort glazen mee, maar natuurlijk ook het merk van het montuur van de bril. Hebben jouw ogen maar een kleine afwijking en is een simpele bril voor jou voldoende? Dan is het vaak goedkoper om online een bril te bestellen dan wanneer je deze aanschaft bij de opticien. In het geval je een significante afwijking aan je ogen hebt, is het altijd verstandig om naar een deskundige opticien te gaan. Het is immers belangrijk om zo goed mogelijk voor jouw ogen te zorgen.

Bril en lenzen vergoed vanuit basisverzekering

Standaard brillen en lenzen worden meestal niet gedekt door de basisverzekering en je betaalt ook geen eigen risico. De kosten worden moeten volledig uit eigen zak worden betaald. Uitsluitend bij medische noodzaak is het mogelijk om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering. In dit geval gaat het om speciale lenzen of andere bijzondere optische hulpmiddelen, zoals een telescoopbril, ptosisbril of een verrekijkerloep.

Lenzen worden alleen bij bepaalde medische indicaties vergoed vanuit de basisverzekering. Daarvoor gelden een aantal voorwaarden:

  • Lenzen zorgen voor beter zicht dan een bril;
  • De oorzaak van het slechte zicht is medisch of door een trauma;
  • Er is een verwijzing van een oogarts/specialist nodig.

Als je lezen vanuit de basisverzekering vergoed worden, betaal je een eigen bijdrage van € 59,90 per lens als je de lenzen langer dan 1 jaar draagt. Draag je de lenzen korter dan 1 jaar? Dan is de eigen bijdrage € 119 per lens. Bij een bril of lenzen uit medische noodzaak betaal je daarnaast altijd eerst je eigen risico. Ook heb je een verwijzing nodig van je oogarts. Sommige verzekeraars vergoeden de kosten voor een bril of lenzen uit medische noodzaak alleen als de verwijzing afkomstig is van een gecontracteerde opticien. Let daar dus goed op. Je zult een aanvullende zorgverzekering af moeten sluiten wanneer je een vergoeding wil ontvangen voor ‘gewone’ brillen en contactlenzen. Het is ook mogelijk om deze kosten zelf te betalen.

Vergoeding brillen en lenzen kind

Brillen en lenzen voor kinderen worden ook vanuit de basisverzekering beperkt vergoed. Standaard brillen en lenzen worden dus ook voor deze doelgroep niet vergoed. Wanneer je als ouder een aanvullende verzekering afsluit met een dekking voor een bril of lenzen, kan deze ook geldig zijn voor je kinderen. De enige voorwaarde hierbij is dat jouw kinderen meeverzekerd moeten zijn op jouw zorgpolis.

Een kind kan ook een medische indicatie krijgen voor een bril. In dat geval wordt een bril tot de leeftijd van 18 jaar wel vergoed. Het gaat om de volgende situaties:

  • Je kind is sterk bijziend (meer dan -6 dioptrieën);
  • Je kind heeft een afwijking van meer dan 10 dioptrieën;
  • Je kind heeft sterke cilindervorming (vanaf 4 dioptrieën);
  • Je kind heeft last van scheelzien;
  • Je kind heeft een lensafwijking na een operatie.
  • Je kind is slechtziend vanwege een medische aandoening of verwonding.

Per brillenglas dien je wel de wettelijke eigen bijdrage van € 59,90 te betalen. De jaarlijkse eigen bijdrage is maximaal € 250 in 2023 en voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen eigen risico.

Aanvullende verzekering voor brillen en lenzen

Brillen en lezen die je zonder verwijzing van een opticien aanschaft, worden dus niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kan er dan voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. De meeste verzekeraars bieden deze aan. De vergoedingen die je voor brillen en lenzen kunt ontvangen variëren sterk. Zo vergoedt de ene aanbieder een maximumbedrag van € 75 per jaar en de andere € 300 per 3 jaar. Voor een hogere vergoeding betaal je vaak een hogere premie. Zorgverzekeraars werken daarnaast vaak samen met gecontracteerde opticiens. Als je naar een opticien gaat waar de verzekeraar niet mee samenwerkt, kan je vergoeding lager uitvallen. Ook kunnen er andere voorwaarden gelden. Informeer daar goed naar voordat je een aanvullend pakket afluist. Kies je een bril uit die duurder is dan je verzekeraar vergoedt? Dan betaal je de rest zelf. Dat is je eigen bijdrage.

Bekijk via Zorgpremie.nl gemakkelijk welke verzekering je het beste kunt afsluiten om een gedeelte van de kosten voor brillen en lenzen vergoed te krijgen. Hier kun je gemakkelijk vergelijken bij welke zorgverzekeraar je de laagste premie betaalt voor de best mogelijke verzekering.

Veelgestelde vragen

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden handig zijn.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt, zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Heb je naast een bril en lenzen ook behoefte aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.