Home > Vergoedingen > Vaccinaties

Vaccinaties

Je afweersysteem kan wel wat hulp gebruiken tegen bepaalde ziektes. Wanneer je naar het buitenland gaat bijvoorbeeld. Hiervoor zijn er vaccinaties. Of een vaccinatie vergoed wordt, is per vaccin en per zorgverzekering verschillend.

Vaccinaties voor ouderen

Ouderen zullen zich vaker moeten laten vaccineren dan jongere volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan de griepprik die aangeboden wordt vanaf een leeftijd van 60 jaar of aan de pneumokokkenprik. Beide vaccinaties zijn gratis, wat betekent dat hier geen aanvullende verzekering voor afgesloten hoeft te worden. Ga je op reis naar een land waar een verhoogd risico is op tropische ziekten? Deze vaccins vallen buiten het basispakket. Dan is een aanvullende vergoeding het overwegen waard. We vertellen er onder vaccinaties voor reizigers meer over.

Vaccinaties voor kinderen

Om je kinderen te laten vaccineren is een aanvullende vergoeding in principe niet nodig, tenzij je met je kinderen naar een reisbestemming gaat waar een verhoogde kans is op tropische ziektes. Hier lees je in de volgende alinea meer over. Voor de standaardvaccinaties, zoals aangeboden door het Rijksvaccinatieprogramma, is het basispakket voldoende. Deze vaccinaties beschermen tegen 12 infectieziekten en zijn voor alle kinderen in Nederland beschikbaar. Het eerste vaccin wordt gegeven bij een leeftijd van 3 maanden en het laatste vaccin aan jongeren van 14 jaar.

Vaccinaties voor reizigers

De basisverzekering biedt geen vergoeding voor vaccinaties en geneesmiddelen tegen tropische ziektes, waaronder bijvoorbeeld malaria of gele koorts. Ga je op reis naar een land waar een verhoogd risico is op dergelijke ziektes? Dan is het wellicht verstandig om je hiervoor aanvullend te laten verzekeren. Sommige zorgverzekeraars vergoeden het volledige bedrag van reisvaccinaties- en medicatie en andere tot een bepaald percentage of maximumbedrag. Overweeg je naar aanleiding van onze vergelijkingstool een aanvullende verzekering af te sluiten? Informeer dan of het reisvaccin gedekt wordt.

Griepprik

De griepprik zit niet in de basisverzekering, maar kan gratis worden gehaald door mensen die risico lopen om ernstig ziek te worden van de griep. Bijvoorbeeld wanneer je ouder bent dan 60 jaar of een afwijking aan de longen, een stoornis aan het hart, hiv, diabetes of iets anders hebt waardoor je minder bestand bent tegen de griep. Wanneer je niet tot één van de risicogroepen behoort, kan het zijn dat je verzekering de griepprik vergoedt vanuit een aanvullende verzekering.

Veelgestelde vragen

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden handig zijn.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt, zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Heb je naast vaccinaties ook behoefte aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.