Home > Vergoedingen > Chiropractie

Chiropractie

De alternatieve geneeswijze chiropractie wordt vaak gebruikt om rug- en nekklachten te behandelen, maar kan ook helpen bij andere problemen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en spierspanning al dan niet in combinatie met andere zorg.

Eén van de oudste geneeswijzen

Chiropractie is een vorm van alternatieve geneeskunde die zich richt op het manipuleren van het lichaam met het doel om de werking van het zenuwstelsel te verbeteren. Het is een van de oudste vormen van geneeskunde en wordt al sinds de oudheid toegepast. In de loop der eeuwen is chiropractie steeds meer geaccepteerd als een serieuze geneeskundige discipline en er zijn inmiddels vele opleidingen en praktijken over de hele wereld.

Chiropractie gaat ervan uit dat het lichaam zelf-herstellend is, maar dat sommige stoornissen in het zenuwstelsel deze zelfhelende kracht kunnen blokkeren. Door het manipuleren van het lichaam (meestal met de handen) kan de chiropractor deze blokkades opheffen en zo het lichaam helpen zichzelf te genezen. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van chiropractie en de meeste studies tonen aan dat het een veilige en effectieve behandeling is voor een breed scala aan klachten. Chiropractie is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke en medicatievrije manier om klachten te behandelen.

Chiropractie richt zich in praktijk vooral op blokkades in de wervelkolom en wordt vaak gebruikt om rug- en nekklachten te behandelen en de mobiliteit van gewrichten te verbeteren. Ook kan chiropractie helpen bij andere problemen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en spierspanning. Sommige mensen kiezen ervoor om chiropractie te combineren met andere vormen van geneeskunde.

Vergoeding chiropractie

Chiropractie wordt gezien als een alternatieve geneeswijze of een vorm van alternatieve beweegzorg. Omdat er vanuit de basisverzekering geen vergoeding voor alternatieve geneeswijzen wordt uitgekeerd, kan je overwegen om je hiervoor aanvullend te laten verzekeren. Zo kun je alsnog vergoeding krijgen voor de kosten van chiropractie. Je betaalt dan ook geen eigen risico. Zorgverzekeraars hanteren vaak een maximumbedrag voor de vergoeding. Ook kunnen er speciale voorwaarden van toepassing zijn.

Houd er wel rekening mee dat, indien je ook gebruikmaakt van andere alternatieve geneeswijzen, deze kosten vaak worden opgeteld bij de kosten voor chiropractie. Verder gelden er enkele voorwaarden. Zo zal de chiropractor moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden en gedragsregels. Ook moet de chiropractor geregistreerd zijn bij een door de zorgverzekeraar erkend register. In Nederland zijn er twee registers en drie beroepsverenigingen die door de meeste zorgverzekeraars worden erkend:

Registers

  • Stichting Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC)
  • Stichting Chiropractie Nederland (SCN)

Beroepsverenigingen

  • Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA)
  • Dutch Chiropractic Federation (DCF)
  • Christelijke Chiropractoren Associatie (CCA)

Veelgestelde vragen

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden handig zijn.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt, zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Denk je naast chiropractie ook nog behoefte te hebben aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.