Home > Vergoedingen > Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze waarbij dunne naaldjes in bepaalde punten op het lichaam worden gestoken. De behandeling kan helpen bij het herstellen van de balans in het lichaam, waardoor klachten kunnen verminderen of verdwijnen.

Eén van de oudste geneeswijzen

Acupunctuur wordt al meer dan tweeduizend jaar toegepast en is één van de oudste geneeswijzen ter wereld. Bij deze behandelmethode worden naalden in zogeheten acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. De werking ervan is niet wetenschappelijk bewezen, maar het strategisch plaatsen van dunne naalden zou helpen bij het in balans brengen van de energiehuishouding. Ook zouden pijn en andere symptomen hierdoor minder worden. Het zou onder meer helpen bij de bestrijding van vermoeidheid, hoofdpijn, reuma, lage rugpijn, gordelroos en diverse gynaecologische klachten en de bevordering van de bloedcirculatie en de versterking van het immuunsysteem.

Acupunctuur is een veilige behandeling als deze wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde arts. Er kunnen echter soms bijwerkingen optreden, zoals een lichte bloeding of blauwe plekken op de plaatsen waar de naalden zijn gestoken. In sommige gevallen kunnen mensen ook lichtelijk duizelig worden of een misselijk gevoel krijgen. Acupunctuur is niet alleen bedoeld voor de behandeling van lichamelijke klachten, maar kan ook helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van het algemeen welbevinden.

Vergoeding acupunctuur

Acupunctuur wordt gezien als een alternatieve geneeswijze. Omdat er vanuit de basisverzekering geen vergoeding voor alternatieve geneeswijzen wordt uitgekeerd, is het te overwegen om je hiervoor aanvullend te laten verzekeren. Zo kun je alsnog vergoeding krijgen voor de kosten van acupunctuur. Een behandeling kost ongeveer € 60 en de jaarlijkse vergoedingen van zorgverzekeraars variëren tussen de € 100 en € 1.000. Houd er wel rekening mee dat, indien je ook gebruikmaakt van andere alternatieve geneeswijzen, deze gemaakte kosten vaak worden opgeteld bij de kosten voor acupunctuur. Alle kosten voor alternatieve geneeswijzen en alternatieve geneesmiddelen vallen dan onder één vergoeding. Verder kan het ook zijn dat er speciale voorwaarden gelden. Zorg dus dat je hiernaar informeert bij je zorgverzekeraar.

Beroepsverenigingen acupunctuur

Het kan zijn dat een zorgverzekeraar alleen acupunctuur behandelingen vergoed bij acupuncturisten die aangesloten zijn bij een beroepsvereniging. Zorg dus dat je informeert of jouw acupuncturist is aangesloten bij een beroepsvereniging en of deze door de zorgverzekeraar wordt erkend. Bij sommige zorgverzekeraars valt acupunctuur onder de natuurgeneeswijzen. De acupuncturist moet dan zijn aangesloten bij een vereniging voor natuurgeneeswijzen.

Beroepsverenigingen voor acupunctuur

  • Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)
  • ZHONG: Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVTCG)

Beroepsvereniging voor natuurgeneeswijzen

  • Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV)
  • Nederlandse Beroepsvereniging voor Chinese Geneeswijze (NBCG YI)
  • Nederlandse vereniging voor accupunctuur (NVA)

Veelgestelde vragen

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden handig zijn.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt, zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Denk je naast acupunctuur ook nog behoefte te hebben aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.