Home > Vergoedingen > Preventief onderzoek hart- en bloedvaten

Preventief onderzoek hart- en bloedvaten

Het is belangrijk om de gezondheid van je hart- en bloedvatenstelsel te monitoren omdat veel chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, hiermee te maken hebben. Preventief onderzoek naar het hart- en bloedvatenstelsel kan hierbij helpen.

De vinger aan de pols

Het hart is een krachtige spier die het bloed door ons lichaam pompt. Het bloed transporteert voedingsstoffen, zuurstof en hormonen naar alle cellen in ons lichaam. Het bloedvatenstelsel is het netwerk van bloedvaten dat door ons lichaam loopt en bestaat uit arteriën, venen en kleinere bloedvaatjes. Deze bloedvaten transporteren het bloed van en naar het hart. Preventief onderzoek naar hart- en bloedvaten is dan ook van groot belang. Dit soort onderzoek kan helpen voorkomen dat er problemen optreden met deze vitale organen.

Een aantal tests die gebruikt kunnen worden om de gezondheid van ons hart- en bloedvatenstelsel te monitoren, zijn bloeddrukmetingen, cholesterolmetingen, bloedglucosemetingen en een ECG (elektrocardiogram). Sommige mensen kiezen ervoor om jaarlijks een check-up te laten doen door hun huisarts, terwijl anderen ervoor kiezen om een ECG of een stress-echocardiogram te laten uitvoeren. Sommige mensen kiezen er ook voor om een ​​echografie van de hartspier te laten uitvoeren. Dit soort onderzoek kan eventuele problemen met de hartspier helpen opsporen.

Bloeddrukmetingen kunnen helpen bij het vaststellen van een hoge bloeddruk, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Cholesterolmetingen kunnen helpen bij het vaststellen van een hoog cholesterolgehalte, wat ook een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Bloedglucosemetingen kunnen helpen bij het vaststellen van een hoog bloedsuikergehalte, wat een risicofactor is voor diabetes.

Vergoeding preventief onderzoek hart- en bloedvaten

Met behulp van een preventief hart- en bloedvatenonderzoek kunnen artsen de staat van de vaatwanden vaststellen en vernauwingen van bloedvaten of aderverkalking detecteren. Onderzoek naar de hartvaten en bloedvaten kan dan ook aanwijzingen geven over het risico op een hart- of vaatziekte. Preventief onderzoek wordt echter meestal niet door de zorgverzekeraar vergoed in het basispakket. Verwacht je veel zorgkosten? Het is in dat geval raadzaam om je hier aanvullend voor te laten verzekeren.

Het is belangrijk om jaarlijks een cholesterol- en bloeddrukmeting te laten uitvoeren, omdat hart- en vaatziekten steeds vaker voorkomen. Ook als je nog geen klachten hebt, kan het zijn dat je al een beginnende hart- of vaatziekte hebt. Door middel van preventief hart- en bloedvatenonderzoek kan een arts dit vroegtijdig opsporen zodat er meteen behandeld kan worden. Om hart- en vaatziekten te diagnosticeren of uit te sluiten, zijn namelijk medische onderzoeken vereist. Soms zijn er meerdere tests nodig om een juiste diagnose te stellen. De volgende tests vallen onder hart- en bloedvatenonderzoek:

Onderzoeken hartvaten

 • CT-scan
 • MRI
 • Inspanningstest
 • Isotopenonderzoek
 • Echografie en Dopplertechniek
 • Hartbiopsie
 • Hartkatheterisatie
 • Röntgenonderzoek

Onderzoeken bloedvaten

 • Loopbandonderzoek
 • MRI
 • Angiografie
 • CT-scan
 • Echografie en Dopplertechniek
 • Enkel-Arm-index
 • 24-uurs bloeddrukmeting
 • Röntgenonderzoek

 

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat er in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering handig zijn waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Denk je naast preventief onderzoek van de hart- en bloedvaten ook nog behoefte te hebben aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.