Home > Vergoedingen > Orthodontie

Orthodontie

Orthodontie is de tak van de tandheelkunde die zich bezighoudt met het corrigeren van afwijkingen in de stand van de tanden en kiezen. Het kan nodig zijn om orthodontische behandeling te ondergaan om esthetische of functionaliteitsredenen, of beide.

Wat is orthodontie?

Orthodontie is de tak van tandheelkunde die zich bezighoudt met de correctie van de stand van de tanden en kiezen. Het doel van orthodontie is een optimale kaakrelatie te bereiken, waarbij de tanden en kiezen in een optimale functie staan. Orthodontie kan nodig zijn vanwege een afwijkende stand van de tanden of kiezen, maar ook vanwege een afwijkende kaakrelatie. Een orthodontische ingreep kan leiden tot een verbetering van de functie, de mondhygiëne en de esthetiek.

Orthodontie wordt meestal toegepast bij kinderen en adolescenten omdat hun tanden en kiezen nog steeds in ontwikkeling zijn, maar ook volwassenen kunnen hier aanspraak op maken. Er zijn verschillende soorten orthodontische behandelingen afhankelijk van de leeftijd, de mate van tandvergroeiing en de ernst van de afwijking. Orthodontie kan bestaan uit het dragen van een beugel, het plaatsen van spalkjes of het aanbrengen van bepaalde facings. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van beugels die de tanden en kiezen langzaam naar de juiste positie brengen. Beugels kunnen uit verschillende materialen bestaan, zoals metaal, kunststof of keramiek. Soms is het ook mogelijk om gebruik te maken van kunststof beugels die uitneembaar zijn, zodat ze makkelijk te reinigen zijn.

Vergoeding orthodontie

Soms is orthodontie vergoed door de zorgverzekering, maar niet altijd. Het is daarom belangrijk om te weten of je in aanmerking komt voor een vergoeding voordat je met de behandeling begint. In sommige gevallen zal de basis zorgverzekering de kosten van de orthodontische behandeling volledig vergoeden. Dit is echter niet altijd het geval. Soms zal de verzekering alleen een deel van de kosten vergoeden of zelfs geen enkele vergoeding geven. Het is daarom belangrijk om van tevoren te weten wat je verzekering precies vergoedt. De beste manier om hierachter te komen is door contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je vertellen welke orthodontische behandelingen in aanmerking komen voor vergoeding en hoeveel je verzekering precies zal vergoeden.

In Nederland wordt orthodontie niet vergoed door de basisverzekering. Wel is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten die (gedeeltelijke) vergoeding biedt voor orthodontische behandeling. Het is belangrijk om goed te informeren bij de verzekeraar over de voorwaarden van de verzekering, zodat je weet wat er wel en niet vergoed wordt. Orthodontische behandelingen kunnen erg duur zijn, dus het is zeker de moeite waard om te kijken of je in aanmerking komt voor vergoeding. Het is echter ook belangrijk om te beseffen dat orthodontie geen medische noodzaak is en dus ook niet altijd vergoed wordt. Als je twijfelt of orthodontie iets voor jou is, kun je altijd een afspraak maken met een orthodontist voor een vrijblijvend consult.

 

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat er in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering handig zijn waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Denk je naast orthodontie ook nog behoefte te hebben aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.