Home > Vergoedingen > Anticonceptie

Anticonceptie

Wanneer je 21 jaar of ouder bent krijg je anticonceptiemiddelen zoals de pil, het spiraaltje en het pessarium niet langer vergoed uit de basisverzekering. Wel kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Hoe werkt het?

Je bent 21 jaar of ouder en wilt gebruik maken van anticonceptiemiddelen. Hiervoor dien je je aanvullend te verzekeren, tenzij je bereid bent de anticonceptiemiddelen zelf te betalen. Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor anticonceptie hoef je hier geen eigen risico voor te betalen. Wel is er een eigen bijdrage. Deze aanvullende dekking zal de kosten voor anticonceptiemiddelen dekken zo lang het om middelen gaat die genoteerd staan in het Geneesmiddelensysteem. Hier kun je de maximale bedragen vinden die wettelijk zijn vastgesteld voor de vergoedingen van anticonceptiemiddelen. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de anticonceptiepil echter volledig.

Anticonceptiemiddel laten plaatsen

Wil je een anticonceptiemiddel zoals een spiraaltje, pessarium of hormoonstaaf laten plaatsen? Deze worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor het plaatsen betaalt je meestal eigen risico, echter zijn er zorgverzekeraars waarbij dit niet het geval is. De hoogte van het eigen risico verschilt per zorgverzekeraar.

Ben je nog geen 21? In dat geval worden deze anticonceptiemiddelen vaak vergoed vanuit de basisverzekering. Wel werken veel zorgverzekeraars op basis van een voorkeursbeleid. Van sommige anticonceptiemiddelen bestaan namelijk verschillende varianten met dezelfde werking. Binnen zo’n groep middelen wijzen zorgverzekeraars meestal één variant aan: het voorkeursmiddel. Zij vergoeden alleen het aangewezen voorkeursmiddel.

Anticonceptiepil

Het meest bekende anticonceptiemiddel is de anticonceptiepil. In het geval dat je jonger bent dan 21 wordt de anticonceptiepil volledig gedekt door de basisverzekering. Wil je gebruik maken van de pil, dan geldt er voor vrouwen tot 18 jaar geen eigen risico. Ben je 18, 19 of 20 dan geldt er wel een eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschilt per zorgverzekeraar.

Ben je 21 jaar of ouder? In dat geval heb je twee keuzes:

  • De kosten van de anticonceptiepil zelf betalen;
  • Je aanvullend laten verzekeren voor anticonceptie.

Wanneer je je aanvullend laat verzekeren voor de anticonceptiepil dekt de aanvullende vergoeding de kosten voor de anticonceptiepil.

 

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat er in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering handig zijn waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Heb je naast anticonceptie ook behoefte aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.