Home > Vergoedingen > Anticonceptie

Anticonceptie

Wanneer je 21 jaar of ouder bent krijg je anticonceptiemiddelen als de pil, het spiraaltje en het implanon niet langer vergoed uit de basisverzekering. Wel kun je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Vormen van anticonceptie

Als je jonger dan 21 jaar bent, vallen anticonceptiemiddelen onder de basisverzekering. De kosten voor de volgende anticonceptiemiddelen worden dan vergoed:

  • Anticonceptiepil: Dit wordt de ‘gewone’ pil genoemd.
  • Hormoonspiraal: Deze wordt ook wel de mirenaspiraal genoemd en wordt ingebracht in de baarmoeder, waar deze hormonen afgeeft.
  • Koperspiraal: Een hormoonvrije spiraal die in de baarmoeder wordt geplaatst. Deze is gemaakt van koper.
  • Implanon: Een anticonceptiestaafje dat onder de huid wordt geplaatst en hormonen afgeeft.
  • NuvaRing: Dit is een ring die wordt ingebracht in de vagina.
  • Prikpil: Dit is een driemaandelijkse injectie met hormonen.
  • Pessarium: Dit is een rubberen vlies dat om de baarmoedermond past.
  • Anticonceptiepleister: Deze wordt ook wel de evra pleister genoemd. De pleister zit op de huid en geeft hormonen af.

Vergoeding tot 21 jaar

Als je jonger bent dan 21 jaar oud, worden anticonceptiemiddelen dus vergoed vanuit de basisverzekering. Als je 18, 19 of 20 jaar oud bent, betaal je wel eerst je eigen risico. Onder 18 betaal je geen eigen risico. De maximale hoogte van het eigen risico bedraagt € 385 in 2023 en 2024. Daarnaast geldt er voor sommige anticonceptiemiddelen een eigen bijdrage die je moet betalen. Dit gaat volgens het Geneesmiddel Vergoeding Systeem (GVS). Je kan een aanvullende verzekering voor anticonceptie afsluiten. Als je deze hebt, worden de kosten voor de eigen bijdrage mogelijk door je verzekeraar gedekt.

Vergoeding 21 jaar en ouder

Als je 21 jaar of ouder bent, krijg je geen vergoeding meer vanuit de basisverzekering. Je ontvangt dan alleen een vergoeding als je anticonceptie moet gebruiken wegens bloedarmoede. Vanaf 21 jaar kan je de anticonceptie dan zelf geen betalen of je aanvullend verzekeren om de kosten van anticonceptie te dekken. Dat kan gunstig zijn wanneer de kosten voor je gewenste anticonceptie hoog zijn. Met een aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico voor anticonceptie.

Als je besluit een aanvullend pakket af te sluiten, is het goed om de verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Bij de ene verzekeraar krijg je namelijk een hoger bedrag vergoed dan bij de andere. Bovendien vergoedt niet iedere verzekeraar elke vorm van anticonceptie. Ook kan het zijn dat je een deel zelf moet betalen.

Preferentiebeleid

In Nederland werken zorgverzekeraars met een preferentiebeleid. Dit is een voorkeursbeleid voor geneesmiddelen. De zorgverzekeraar vergoedt dan alleen het aangewezen voorkeursmiddel dat dezelfde werking heeft als andere middelen. Vaak is dit het goedkoopste geneesmiddel dat de benodigde werkzame stof bevat. Dit preferentiebeleid wordt vaak ook gehanteerd voor anticonceptie. Hierdoor kan het zijn dat je bijvoorbeeld een keer een merk pil meekrijgt, maar deze bevat dan wel gewoon dezelfde werkzame stof.

Veelgestelde vragen

Wat dekt het basispakket?

Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Door de overheid wordt bepaald wat in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden handig zijn.

Wat is eigen bijdrage?

Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.

Moet ik mijn partner en/of kinderen meeverzekeren?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.

Moet ik mijn aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten als waar ik mijn basisverzekering heb?

Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.

Wat als ik de premie van mijn (aanvullende) zorgverzekering niet kan betalen?

Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt, zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hiervoor verzekerd blijven. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie krijgen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.

Andere vergoedingen

Heb je naast anticonceptie ook behoefte aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.