Soorten kunstgebitten
Wanneer je ontbrekende tanden hebt, kan een kunstgebit een goede oplossing zijn. Het kunstgebit wordt op maat gemaakt, zodat het goed in je gebit past. Er zijn verschillende soorten kunstgebitten, zoals:
- Een volledig kunstgebit: dit is een kunstgebit dat alle tanden en kiezen vervangt. Het is het meest voorkomende kunstgebit.
- Een deelprothese: dit is een kunstgebit dat slechts een aantal tanden of kiezen vervangt.
- Een kunstgebit met implantaten: dit is een kunstgebit dat vastzit aan het kaakbot met behulp van titanium implantaten. Het is een minder voorkomend kunstgebit.
Vergoeding kunstgebit basisverzekering
Vanuit de basisverzekering wordt een kunstgebit ééns in de 5 jaar voor 75% vergoed. Je betaalt hiervoor het eigen risico. Als een kunstgebit of klikgebit gerepareerd moet worden of opnieuw passend gemaakt moet worden, dekt de basisverzekering voor 90% de kosten. De overige 10% is de eigen bijdrage die je moet betalen. Het trekken van tanden voor een kunstgebit wordt niet vanuit de basisverzekering vergoedt. Deze kosten zijn voor eigen rekening.
Wanneer een standaard kunstgebit niet op zijn plaats blijft, vergoedt de verzekering daarnaast in enkele gevallen een klikgebit. Dit is een kunstgebit dat vastzit aan het kaakbot met behulp van speciale klemmen of klikjes. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden, namelijk:
- De kaak is compleet tandeloos
- De kaak is geslonken
- De verzekeraar geeft toestemming
Als je je eigen bijdrage voor een prothese ook vergoed wil krijgen, kan je een aanvullende verzekering afsluiten.
Vergoeding kunstgebit aanvullende verzekering
Om meer vergoed te krijgen, kun je een aanvullende verzekering voor een kunstgebit afsluiten. Een aanvullende tandartsverzekering vergoed de kosten die worden gemaakt bij het trekken van de tanden. Dit geldt ook voor een gedeeltelijk gebit. Dit gebit kan alleen vergoed worden met een aanvullende verzekering. Bij vergoeding vanuit de aanvullende verzekering hoeft geen eigen risico te worden betaald. Let wel op de vergoeding van de aanvullende verzekering. Sommige zorgverzekeraars vergoeden maar een deel van de kosten, bijvoorbeeld 75% of tot € 150.
Veelgestelde vragen