Tandarts
Zoek je regelmatig de tandartspraktijk op en ben je ouder dan 18? Meestal worden kosten voor de tandarts voor volwassen niet gedekt in het basispakket. Een aanvullende tandartsverzekering kan in dat geval dus een goede keuze zijn.
Zoek je regelmatig de tandartspraktijk op en ben je ouder dan 18? Meestal worden kosten voor de tandarts voor volwassen niet gedekt in het basispakket. Een aanvullende tandartsverzekering kan in dat geval dus een goede keuze zijn.
Voor een gezond gebit moet je met regelmaat naar de mondhygiënist en de tandarts. Als je niet naar de tandarts gaat, kunnen er namelijk problemen ontstaan met je tanden. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van gaatjes. Daarom is het belangrijk om je tanden en kiezen regelmatig te laten controleren door de tandarts. Ook is het belangrijk om een mondhygiënist te bezoeken. Zij kunnen je helpen met het verwijderen van tandsteen en het verbeteren van je mondhygiëne. Je kunt bijvoorbeeld leren hoe je je tanden het beste kunt poetsen en welke mondhygiëneproducten je het best kunt gebruiken.
In Nederland is een bezoek aan de tandarts wanneer je jonger bent dan 18 jaar gratis. Ben je echter ouder dan 18? Dan worden de kosten niet langer gedekt door het basispakket, tenzij je een bijzondere aandoening hebt, zoals een zeer ernstige ontwikkelings- en groeistoornis van de mond, het gebit of de kaak.
Ga je slechts één keer per jaar voor controle naar de tandarts? Dan kan je deze kosten vaak het best zelf betalen. Wanneer je regelmatig een bezoek brengt aan de tandarts, is een aanvullende verzekering in de meeste gevallen aan te raden. Zo voorkom je dat je zelf voor alle kosten moet opdraaien. Er zijn enkele zaken om rekening mee te houden.
Het maximumbedrag
Veel verzekeraars hanteren een maximumbedrag dat zij per jaar uitkeren als tandartsvergoeding. Dit bedrag voor de vergoeding tandarts kan per aanvullende verzekering verschillen. Over het algemeen geldt wel: hoe meer premie je betaalt, hoe hoger je maximumbedrag is.
Vergoedingspercentage
Naast een maximumbedrag hanteren veel verzekeraars ook een vergoedingspercentage van gemiddeld 75% of 80%. Dit percentage wordt vaak gecombineerd met het maximumbedrag dat de verzekeraar aanhoudt. De verzekeraar dekt bijvoorbeeld 75% van de kosten tot € 250.
Het is goed om te letten op de aanvullende voorwaarden voor een tandartsverzekering. Voor sommige verzekeringen werkt de zorgverzekeraar met een medische selectie. Er vindt dan in de meeste gevallen een acceptatieproces plaats. De verzekeraar controleert dan wat de staat van je gebit is en zou je kunnen weigeren als de problematiek te ernstig is. De zorgverzekeraar kijkt dan vaak naar een aantal zaken:
Tandartsverklaring
Wanneer je een verzekering voor tandarts wil afsluiten, vraagt de verzekeraar je naar een verklaring van je tandarts met betrekking tot de staat van je gebit.
Vragenlijst
Zorgverzekeraars kunnen in bepaalde gevallen werken met vragenlijsten. Je krijgt hierbij vragen voorgesteld over de staat van je gebit. Vervolgens zullen de antwoorden op de vragenlijst worden beoordeeld door een adviseur.
Wachttijd
Sommige zorgverzekeraars maken gebruik van wachttijd. Voordat je recht op een vergoeding hebt, moet je dan bijvoorbeeld eerst een jaar met je tandartsverzekering verzekerd zijn.
Het basispakket biedt bij elke zorgverzekeraar dezelfde dekking. Met een basispakket dek je het bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp, kraamhulp en voor kinderen onder de 18 behandelingen door de tandarts en de fysiotherapeut. Heb je zorg nodig die niet door het basispakket gedekt wordt? In dat geval kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.
Door de overheid wordt bepaald wat in het basispakket wordt opgenomen. Momenteel vallen een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en kraamhulp binnen de dekking van het basispakket. Daarnaast worden voor kinderen onder de 18 kosten voor de tandarts en fysiotherapeut gedekt. Een basisverzekering dekt dus niet alle kosten. Voorzie je veel medische kosten door bijvoorbeeld een bril en/of lenzen, medicijnen of tandheelkundige zorg? In dat geval kan een aanvullende verzekering waarbij de kosten voor deze zorg gedekt worden handig zijn.
Voor sommige kosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg eigen bijdrage telt en hoe hoog deze is. Geldt er voor bepaalde zorg een eigen bijdrage? Dan dien je deze eerst zelf te bekostigen. Blijft er hierna een bedrag over? Dan dient deze bekostigd te worden uit het eigen risico. Pas wanneer het eigen risico ook volledig gespendeerd is, kan er aanspraak gemaakt worden op vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je je aanvullend laten verzekeren. Zo voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt.
Wanneer je een zorgverzekering afsluit, zou je je af kunnen vragen of het mogelijk is een partner en/of kinderen mee te verzekeren. Wanneer je (aanvullend) verzekerd bent, zijn jouw kinderen dit automatisch ook. Voor partners geldt dit niet. In principe is de zorgverzekering een individuele verzekering en is het niet mogelijk om met meerdere personen één zorgverzekering te hebben. Wel kun je met meerdere personen één polis afsluiten. Dit betekent dat jij en je partner jullie individuele zorgverzekering afsluiten bij één zorgverzekeraar. Je kunt vervolgens per persoon aanvullende verzekering aanvragen of deze wijzigen, afhankelijk van jullie wensen.
Nee, dit hoeft niet. Het maakt het overzichtelijker wanneer je al je verzekeringen bij één zorgverzekeraar afsluit, maar je hebt alle vrijheid om je aanvullend te laten verzekeren bij welke zorgverzekeraar je maar wilt.
Wanneer je je zorgpremie niet tijdig betaalt, zal je zorgverzekeraar eerst een aantal betalingsherinneringen sturen. Je hebt dan de mogelijkheid om een betalingsregeling af te spreken. Ga je niet in op de betalingsherinneringen en het voorstel voor een betalingsregeling? In dat geval zal de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering stopzetten, ook voor je kinderen. In Nederland is het echter nooit mogelijk om onverzekerd te zijn voor basiszorg, dus zul je hier aanspraak op kunnen blijven maken. Wel zul je na het langdurig niet betalen van de zorgpremie aangemeld worden bij het CAK en een bestuursrechtelijke premie gaan betalen, een premie die vaak een stuk hoger is dan de gewone premie.
Denk je naast de tandarts ook nog behoefte te hebben aan één of meer andere aanvullende vergoedingen? Voor het vergelijken van aanvullende vergoedingen ben je aan het juiste adres op Zorgpremie.nl. Hier bekijk je eenvoudig en snel waar je de laagste premie betaalt voor de zorg die jij nodig hebt.