Zorgpremie

Eerste zorgpremie van 2025 bekend: verhoging van € 9,50 per maand

Laatste update: 24 september 2024

De eerste zorgpremie van 2025 is bekend. Verzekeraar DSW kondigde vandaag aan de premie voor het basispakket volgend jaar met € 9,50 per maand te verhogen. Daarmee komt de premie uit op € 158,50 per maand. Deze verhoging ligt net onder de verwachting die met Prinsjesdag naar buiten werd gebracht.

Verwachte stijging van € 10,00

Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat de basisverzekering volgend jaar naar verwachting met € 121 toeneemt. Voor de basisverzekering komt de prijs dan uit op € 1.868 voor het hele jaar. Dat komt neer op een prijsverhoging van ongeveer € 10,00 per maand.

Zorgverzekeraars bepalen zelf of ze de premie verhogen of verlagen en met hoeveel zij dat doen. De premie kan daardoor afwijken van de schatting op Prinsjesdag en kan bovendien per verzekeraar verschillen. Verzekeraar DSW maakte vandaag traditiegetrouw als eerste de zorgpremie voor de basisverzekering bekend. Met een stijging van € 9,50 per maand zit deze verzekeraar net onder de verwachte verhoging van € 10,00. Ook is de zorgpremie minder hard gestegen ten opzichte van 2024.

Ook zorgtoeslag neemt toe

Niet alleen de zorgpremie stijgt, ook de zorgtoeslag gaat in 2025 omhoog. In 2024 is de maximale zorgtoeslag € 123 per maand voor alleenstaanden. In 2025 wordt deze toeslag met € 7,00 verhoogd tot € 130 per maand. Mensen met een meerderjarige toeslagenpartner ontvangen dit jaar gezamenlijk maximaal € 236. Het komende jaar stijgt de toeslag tot € 249 per maand.

De zorgpremies stijgen dus harder dan de zorgtoeslag. In 2025 zullen mensen daardoor per maand gemiddeld meer geld kwijt zijn aan hun zorgpremie dan het jaar daarvoor.

DSW: “Betaalbaarheid ernstig onder druk”

De premie voor de zorgverzekering neemt al jaren toe. Volgens DSW komt dit door de steeds verder oplopende kosten van de gezondheidszorg. De toenemende vraag naar zorg, hogere loonkosten en nieuwe behandelmethoden zorgen ervoor dat de kosten steeds hoger komen te liggen.

Volgens DSW staat de betaalbaarheid van de zorg ernstig onder druk en daarom doet de zorgverzekeraar een dringend beroep op de politiek: “Binnen het huidige zorgstelsel moeten nu echt veranderingen worden doorgevoerd om de premie niet nog verder te laten oplopen. We moeten naar een eerlijk en betaalbaar systeem.”

Minder marktwerking, budgetpolissen en vrijwillig eigen risico

Om de marktwerking uit het zorgstelsel te halen, is DSW voorstander van samenwerking tussen verzekeraars. De verzekeraar stelt dat dit kan door de premie die verzekerden direct aan de zorgverzekeraar betalen te verlagen en een groter deel via belastingen te betalen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de zorgpremie meer inkomensafhankelijk wordt.

Om zorgverzekeringen betaalbaar te houden, strijdt DSW er eveneens voor om te stoppen met de bekostiging van de productie. “We kijken liever naar een vast budget voor ziekenhuizen op basis van hun patiëntgroepen in plaats van naar hoe meer je doet, hoe meer je betaald krijgt”, zegt DSW-directeur Aad de Groot.

De zorgverzekeraar is bovendien van mening dat budgetpolissen en het vrijwillig eigen risico voor problemen zorgen. “Wij pleiten voor het afschaffen van het vrijwillig eigen risico, het beperken van het aantal polissen met daarbij een verbod op budgetpolissen.” Ook ziet DSW graag één onafhankelijke vergelijkingssite zonder winstoogmerk. Met die maatregelen hoopt DSW toe te kunnen werken naar een eerlijk en betaalbaar systeem met passende oplossingen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met zorgverzekering te maken heeft? Lees dan zeker onze andere blogs:

Wil je besparen op je zorgpremie? Maak nu gebruik van de vergelijkingstool op Zorgpremie.nl en vergelijk makkelijk en snel de premies per zorgverzekeraar online.

Laatste berichten

Meer lezen